Langzaam gegaarde spareribs
Oct 25, 2023
Als ik spareribs maak op mijn Black Basterd gebruik ik altijd buikribben: de st. Louis style ribs. Deze bevatten meer vet en de kans dat ze droog worden is daarom nihil. Bij spareribs is het belangrijk om het stugge vlies aan de holle kant van de ribs te verwijderen. Steek hiervoor de punt van een mes tussen het vlees en het vlies. Wrik een stukje van het vlies los waarna je het hele vlies er met de hand af kunt trekken.
Ingrediënten:
- 2 strengen buikribben
- 6 el donkere basterdsuiker
- 90ml appelsap
- 2 el vloeibare honing
- 5 el barbecuesaus naar keuze
Voor de rub:
- 2 ½ el donkere basterdsuiker
- 1 ½ el zeezout
- 1 ½ el paprikapoeder
- ½ el gemalen kurkuma
- ½ el uienpoeder
- ½ el knoflookpoeder
- ½ el cayennepeper
Bereidingswijze
Steek de houtskool in je barbecue aan en breng indirect, met een lekbak onder je rooster naar een temperatuur van 150 graden. Verwijder intussen het vlier aan de holle kant van de spareribs.
Meng de ingrediënten voor de rub. Bestrooi de spareribs rondom met de rub en wrijf de rub in het vlees. Leg twee chunks whiskyrookhout op de gloeiende houtskool (verwijder hiervoor indien nodig de accessoires voor de indirecte garing) en leg de spareribs met de bolle kant naar boven op het rooster. Sluit de deksel van de barbecue en laat de buikribben ca. 2 ½ uur garen.
Leg twee grote stukken extra dik aluminiumfolie op je werkblad, ze moeten groot genoeg zijn om de spareribs mee in te pakken. Haal de ribs uit de barbecue en leg elke sparerib op de bolle kant op een stuk folie.
Bestrooi ze met de basterdsuiker, schenk het appelsap erover en bedruip met de honing. Vouw de folie goed om de spareribs en leg de ingepakte ribs terug op het rooster. Sluit de deksel van de barbecue en laat het ca. 1 ½ uur garen.
Haal de spareribs uit de barbecue en verwijder voorzichtig de aluminiumfolie. Schenk het vocht uit de folie in een kommetje. Schenk de barbecuesaus in een gietijzeren steelpannetje en meng er 3 eetlepels van het vocht door zodat je een glaze krijgt. Leg de spareribs met de bolle kant naar boven op het rooster en bestrijk ze met de glaze. Sluit de deksel van de barbecue en laat de spareribs tenslotte ca. 30 minuten garen; bestrijk ze ongeveer elke 10 minuten met de glaze.
Haal de spareribs van de barbecue en val aan!